Główna O projekcie Regulamin Plan zadań Terminarz Materiały Nagrody Wyniki Mapa FAQ Patroni Kontakt Bank scenariuszy

Piątek, 19 kwietnia 2019 roku

Czwartek, 18 kwietnia 2019 roku

PIRAMIDA ZDROWIA!

W zeszłym tygodniu rozesłaliśmy do uczestników etapu wiosennego plakaty z NOWĄ Piramidą Zdrowia. Plakaty pomogą w realizacji lekcji „Co powinny jeść dzieci? Piramida Zdrowia” oraz konkursu „Gra planszowa o Piramidzie Zdrowia”.

Jeśli do Państwa zespołu nie dotarła przesyłka prosimy o kontakt.

W nowej Piramidzie pojawiło się kilka dodatkowych aspektów dbania o zdrowie. To już nie jest Piramida Zdrowego Żywienia, a PIRAMIDA ZDROWIA.

Podstawą Piramidy jest RUCH. Pamiętajmy, że im niższe piętro Piramidy tym większy udział danych produktów w diecie. Zatem to WARZYWA i OWOCE powinny stanowić podstawę diety.

Najlepszym napojem jest oczywiście WODA. Unikajmy natomiast soli (zastępujemy ją ZIOŁAMI i PRZYPRAWAMI) oraz słodyczy.

Na nowych plakatach znajdziemy również inne, bardzo ważne aspekty w zachowaniu zdrowia:

• Myjemy zęby – pamiętajmy, że prawidłowa higiena jamy ustnej ma znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia.
  • Wysypiamy się – przyjmuje się, że dzieci w wieku 6-12 lat powinny spać minimum 10 godzin na dobę.
  • Mniej urządzeń elektronicznych – w ostatnich czasach ruch i zabawa na świeżym powietrzu wypierane są przez bardziej stacjonarne atrakcje – telewizor i komputer. Dlatego w nowej Piramidzie uwzględniono ograniczenie oglądania telewizji, korzystania z komputera i innych urządzeń elektronicznych do maksymalnie 2 godzin dziennie.
  • Ważymy się regularnie – regularne kontrolowanie wzrostu i masy ciała pozwalają na wczesne wykrycie i eliminowanie niekorzystnych zmian w rozwoju fizycznym dzieci i młodzieży. Najlepiej, jeśli robić to będzie lekarz, pielęgniarka lub dietetyk. Wówczas mamy pewność, że wyniki będą prawidłowo interpretowane w oparciu o siatki centylowe i tabele norm rozwoju określane dla wieku i płci.

PRZYPOMINAMY, ŻE TERMINARZ ETAPU WIOSENNEGO ULEGŁ ZMIANIE.

NA RAPORTY CZEKAMY DO 21 CZERWCA.

HASŁO: